Historie Ponyclub van 1967 tot ongeveer 1975

Oprichting ponyclub

De ponyclub is opgericht in mei 1967 helaas is niet duidelijk wie de naam “De Vlugge Viervoeters” Rouveen heeft bedacht.
De club bestond in eerste instantie uit 8 rijdende leden en er werd geoefend aan de domineesakker bij de Fam. Vos.
Er werd les gegeven door politie Lammers die altijd op de fiets naar het clubterrein kwam.
Bij regenachtig weer hadden de leden theorie bij de Fam.Vos in de keuken. De theorie kostte 0,25 cent voor het gebruik van de keuken en dan kreeg je ook nog een glaasje ranja.
Meneer Lammers legde dingen uit en tekende dit op een oud schoolbord. Er zaten in die tijd al een paar leden vanuit Nieuwleusen, maar dat was nog niet officieel.
Het bestuur bestond in die tijd uit:
Voorzitter:                     Hendrik Vos
Secretaris:                     Harm Vos
Penningmeester:           Arend Horstede
Lid:                               Klaas Tippe
Lid:                               Klaas Mulder

Ongeveer in het jaar 1969 kwamen er meer leden bij uit Nieuwleusen, en werd besloten om de clubs maar samen te voegen.
Het oefenterrein werd verplaats naar een weiland naast de spoorlijn wat ook van de Fam. Vos was. De leden hadden zelf een kleine Ierse wal gemaakt en een sloot om over heen te springen.
De club bleef groeien en  kreeg les van Hennie Lommers ( is nu Hennie Dijk). Later kregen ze les van Herman Meijer.

In de jaren 70/71 had de club een ledenaantal tussen de 40 en de 50 leden en werd besloten om de club weer te splitsen. De Rouveense leden gingen naar het naar het ponyclub terrein aan de Gorterlaan wat ze konden huren van het waterschap voor 1 gulden per jaar.
Nu werd er lesgegeven door Albert Vos (Pa van Harm Jan, Maarten en Anne Marie) die toen 15 jaar was. Albert kwam in het begin op de fiets, later kwam hij op de bromfiets.

De club had toen ongeveer tussen de 20 en 25 leden enkele namen van toen weten we nog:
Klaas Tippe, Klaas Mulder, Jan de Witte, Albert Mulder, Jacob Buitenhuis, Jacob Troost, Henk Troost, Arend Huisman, Jacob Vos, Klaas Tuin.

Sommige gebeurtenissen zijn de leden nog goed bij gebleven en worden nu nog wel eens verteld, hieronder enkele van die verhalen.

Klaas Mulder verteld: We gingen lopend met de pony’s naar het ponyclubterrein. Er was toen nog geen viaduct dus we moesten de snelweg (nu de A 28) oversteken. Daar werden we altijd bij geholpen door mijn vader Klaas Mulder en de vader van Arend Huisman. Daarna moesten we wachten op Klaas Tippe en werden we de spoorlijn over geholpen. Meestal door de vader van Klaas Tippe, daarna wachtten we op Klaas Tuin, Henk Troost en Jacob Troost en konden we weer verder naar het clubterrein toe.

Klaas Tippe verteld: Mijn eerste wedstrijd had ik in Balkbrug. Vrijdagavond van tevoren ging ik lopend naar Nieuwleusen, samen met de pony. De pony werd bij de Fam. Boessenkool neergezet.
Zaterdagmorgen heel vroeg gingen we met een groep uit Nieuwleusen lopend met de pony’s naar Balkbrug. De pony was bij aankomst al zo moe maar liep wel een goede dressuurproef en ik werd nog eerste ook. Na afloop van de wedstrijd gingen we weer lopend terug van Balkbrug naar Rouveen. Dit was in het jaar 67/68. Ook hadden we les van iemand, ik weet niet meer wie. Die zou ons leren van hand te veranderen. Nu doen ze dat over de diagonaal, maar toen moesten we dat van uit de hoek doen. Gewoon linksom, en weer linksom. Het ging niet goed want we kwamen steeds weer op de zelfde hand uit. Ook hebben we in die jaren nog een keer een kampweek gehad samen met Nieuwleusen deze werd gehouden in de kippenschuur bij van der Most in Slagharen. De pony’s gingen met de vrachtauto, de kinderen met een busje van de Gebo. We hadden les van maandag tot en met vrijdag en zaterdags hadden we de finale. Als we naar concours gingen, dan moesten de pony’s in de vrachtauto van de Fam. Klein. De kinderen gingen ook mee in de vrachtauto en je zat dan op zadelkisten of een pakje stro. Je mocht niet teveel lawaai maken want dan kon de politie je horen. Op de vrachtauto zat een dubbele cabine, ook daar zaten kinderen in. Toen was er een die heel veel zin in het concours had en niet goed stil kon zitten. Opeens een knal, ging er eentje met de klompen door de voorruit; toen konden we ineens wel heel stil zitten. Later hadden we nog een keer Overijsselse crosskampioenschappen er was toen iemand die niet zo best reed, deze werd daarop zo kwaad dat hij wegliep. Na een halve dag zoeken met alle ouders vonden ze hem weer terug in het bos onder een hindernis, daar is vast nog wel over gepraat toen hij thuis was!

Foto’s van deze periode: Door op een foto te klikken word deze vergroot.

Hier zijn ze aan het acht-tal rijden samen met Nieuwleusen
Hier zijn ze ook aan het oefenen, helaas hebben we geen namen.

Mocht iemand namen weten, geef het door,we horen het graag.

Dit is op concours Rouveen, de ruiters moesten hier springen.

1 ging er voorop en dan kwamen er drie achter die alledrie tegelijk over de hindernis moesten springen.

Voorop staat Albert Mulder

erachter staan Jacob Vos, Gert Jan Timmerman, en Henk Jan Boessenkool.

Henk Konterman op een pony.
Henk Konterman
Dit was in de manege in Staphorst.

Op de foto staan Peter Hoeve, Trudy Aalderink (de instructrice) en Lijda Trompetter-Ubak.

Beide dames zijn in klederdracht want ze staan waarschijnlijk klaar om een carousel te rijden .

Ook dit is een show in klederdracht omdat we in die tijd niet genoeg meisjes bij de club hadden die hier aan mee konden doen, moesten de jongens ook wel eens meisjeskleren aan.

op de foto van links naar rechts:

Jacpb Troost, Lijda Trompetter-Ubak, Henk Schra, Jan de Witte en Harrie Roo.

Dezelfde personen alleen een andere foto.
Deze foto is gemaakt in de manege in Staphorst vooraan staat Lijda Trompetter- Ubak, Willem van der Veen, Jan Hofstede, Jan Kooiker en Klaas Korterink.
We weten niet op welk concours dit is wel weten we de namen.

van links naar rechts Willem van der veen, Albert de Boer, Jan Hofstede, Klaas Korterink, Jacob Troost, Lijda en Henk Schra.

Meerdere foto’s bij elkaar

Deze personen staan erop:

Henk Troost, Jacob Troost, Hilda Mussche, Jan Kooiker, Willem van der Veen, Albert de Boer, Jan Hofstede, Klaas Korterink, Henk Schra, Jan de Witte, Jan de Witte, Harrie Roo en Lijda.